Basement – Excavation

May 2000

Excavation of the site commenced, the excavated chalk was used as fill material for the construction and improvement of farm roads in the locality, avoiding expensive transport and tipping costs and minimising environmental impact.

gridshell excavation

Basement Foundations

July 2000

This picture shows the steelwork for the reinforced concrete strip foundations and the various stages of constructing the reinforced concrete slab; blinding with sand, waterproof membrane, concrete and in the distance the steel reinforcing for the slab.

gridshell slab

gridshell blockwork

August 2000
The foundation slab is complete and the extension to the slab to form the plant room on the lower floor is being constructed.

gridshell slab extension

Basement Walls

The blockwork and reinforcing for the walls to the ground floor store are rising quickly (08/08/2000)

gridshell blockwork

The timber subframes are in position for the doors from the reception area to the conservation workshop and special store (18/08/2000)

gridshell internal openings

Construction of the workshop floor

September 2000

Concrete is poured to fill the cavity between the the blockwork. This method of construction with an inner and outer skin of blockwork with steel reinforcing and poured concrete in the cavity is designed to provide a simple to build structure capable of withstanding the loads from the building and the soil backfill which will surround most of the building. This method avoids the need for expensive shuttering and provides a fair face for the internal walls. The blocks were sourced locally.

gridshell

The pads for the floor beams are cast with shuttering.

gridshell_cast concrete pads close up

The GLULAM beams forming the first floor are positioned and joined and protected from the elements

gridshell glulam beams

gridshell glulam beams

October 2001

Packs of pre machined timbers for the floor are delivered and laying commenced at the beginning of the month.

gridshell flooring

Insulation and Backfilling to Ground Floor

An adhesive is applied to the external blockwork, FOAMGLAS insulation panels are then fixed to this surface. Where the wall is to be backfilled, (to reduce temperature fluctuations in the store area) a waterproof membrane is applied. Where the surfaces are exposed they will be rendered.

Applying the adhesive

Applying the adhesive

Foamglas insulation applied

Foamglas insulation applied

A waterproof membrane is applied to the FOAMGLAS panels.

A waterproof membrane is applied to the FOAMGLAS panels.

The space between the walls and the cut slope is back filled with chalk.

The space between the walls and the cut slope is back filled with chalk.

The space between the walls and the cut slope is back filled with chalk.

The space between the walls and the cut slope is back filled with chalk.

The completed interior of the lower floor, the conservation store.

The completed interior of the lower floor, the conservation store.